Go to Top

Rudarjenje kriptovalut – registracija dejavnosti

POSODOBLJEN ČLANEK je dostopen na tej povezavi >>> Rudarjenje s kriptovalutami kot dejavnost podjetja

Dejavnost vašega novega podjetja je lahko tudi rudarjenje kriptovalut. Če ste se morda že pridružili navalu na kriptovalute in poskusili z njimi zaslužiti, zagotovo razmišljate tudi o rudarjenju kriptovalut.

izobraževanje

Skupinsko svetovanje pred registracijo podjetja

Želite rudariti kriptovalute v okviru svojega podjetja? Kaj morate vedeti, preden se odločite za odprtje d. o. o., s. p. ali popoldanskega s. p. vam brezplačno povemo na seminarju!

Več informacij

Če se boste z rudarjenjem kriptovalut ukvarjali v okviru svojega podjetja ali samostojnega opravljanja dejavnosti, morate pred tem poskrbeti za ustrezno registracijo dejavnosti. To morate storiti tudi, če se ukvarjate s trgovanjem s kriptovalutami kot je bitcoin, litecoin, peercoin, ripple, quark …

Prijava na izobraževanje

Katero dejavnost moram registrirati za rudarjenje kriptovalut?

Za pojasnila, katero dejavnost morate registrirati, je ob novostih, kot je rudarjenje kriptovalut pristojen Statistični urad RS. Izbrati morate namreč dejavnost, ki je v Standardni klasifikaciji dejavnosti iz leta 2008. Prav leta 2008 pa so bili prvič predstavljeni tudi bitcoini – več o tem v prispevku Bitcoini, plačilno sredstvo in poslovna priložnost.

Pri registraciji podjetja, s. p. ali popoldanskega s. p., vam bomo brezplačno priskočili na pomoč na Datini točki VEM. 

Če želite torej odpreti podjetje, samostojno ali popoldansko dejavnost za rudarjenje kriptovalut, morate, glede na pojasnila s Sursa, registrirati dejavnost 70.220 Drugo podjetniško in poslovno svetovanje. 

Kot je pojasnjeno v SKD 2008, sem sodi tudi svetovanje, usmerjanje in operativna pomoč pri poslovnih zadevah in javnih storitvah, oblikovanje računovodskih sistemov, stroškovnih računovodstev, postopkov finančnega načrtovanja in kontrole, svetovanje in pomoč pri planiranju, organizaciji proizvodnje in dela in posredovanju informacij za podjetništvo in javne storitve, svetovanje na področju tržne in kadrovske politike, svetovanje s področja varstva pri delu.

izobraževanje

Podjetnik sem – kaj pa zdaj?

Ste že ustanovili podjetje? Kaj vse vas čaka, ko ste enkrat na svojem in opravljate poslovno dejavnost? Na seminar lahko pridete tudi še pred odprtjem podjetja ali samostojne dejavnosti, da se vnaprej pripravite na nove izzive!

Več informacij

rudarjenje kriptovalut

Kaj morate še vedeti preden se odločite za rudarjenje kriptovalut?

Kot smo že pisali v prispevku Kriptovaluta – obdavčitev glede na okoliščine, bo rudarjenje kriptovalut, v vsakem primeru obdavčeno. Obdavčeno bo, ne glede na to, ali rudarite kot fizična ali kot pravna oseba. V prispevku sicer najdete tudi informacije o tem, kako je obdavčeno trgovanje s kriptovalutami.

Prijava na izobraževanje

V prvem primeru boste morali prijaviti dohodek iz drugega pogodbenega razmerja, v evre pa boste morali bitcoine preračunati na dan, ko ste jih dobili oziroma narudarili. Če se boste odločili za rudarjenje kriptovalut  v okviru podjetja ali opravljanja samostojne dejavnosti, pa vam bodo narudarjenje kriptovalute zviševale vašo davčno osnovo. Kakšna bo konec leta obdavčitev v tem primeru, je odvisno od celotnega poslovnega izida vašega podjetja ali samostojne dejavnosti.

Uraden odgovor SURS: Rudarjenje kriptovalut sodi pod Drugo podjetniško in poslovno svetovanje.

Klikni in deli

Pri vseh računovodskih vprašanjih in glede obdavčitve poslovanja s kriptovalutami, vam bo z veseljem pomagal vaš računovodja v našem računovodskem servisu. Pokličete na 01 600 1530 ali pa nam pošljite email na data@data.si.

Če imate v lasti kriptovalute ali se nameravate ukvarjati z rudarjenjem kriptovalut, ne spreglejte niti našega prispevka S sodbo je postala valuta bitcoin enakovredna ostalim.

Komentarjev (5)

  • Miha Skledar 2. oktobra 2017 - 13:06 Odgovori

    Pozdravljeni,
    če na recimo Bitstampu prodam BTC za EUR in si EUR pošljem na svoj TRR koliki davek % plačam. Bitkoini niso rudarjeni. Hvala in Lep pozdrav

    • Manca Borko Grimšič 2. oktobra 2017 - 15:41 Odgovori

      Pozdravljeni, če ste bitcoine kupili in jih sedaj samo prodate kot fizična oseba (nimate podjetja ali dejavnosti) to – kot izhaja iz naših prispevkov – ni obdavčeno. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

  • Marko 8. Januarja 2018 - 13:26 Odgovori

    Kot tu berem moreš prijaviti dohodek od rudarjenja na dan ko narudariš. Kako je to v praksi (ko rudariš vsako sekundo narudariš en mikro košček, ki ima vsako sekundo drugačno vrednost), izračunat to točno je praktično nemogoče, ker je že zamik medtem ko se nov blok zrudari in preden se potrdi par minut, v tem času se cena lahko spremeni za 20%.
    Če odprem popoldnaski sp me zanima kdaj nastane davčna osnova, ko si nakažem na trr ali ko nastane nov kovanec? Ker če je prvo grem lahko konkretno v minus. Preden si nakažem na trr lahko cena pade in plačam več davka kot je dejansko nakazilo na trr.

  • Anže Javornik 22. Januarja 2018 - 21:01 Odgovori

    Pozdravljeni,
    kako lahko banka oz. FURS ve, da je BTC bil rudarjen in ne kupljen na borzi?
    Prosim za odgovor.
    Lep pozdrav!

    • Manca Borko Grimšič 29. Januarja 2018 - 12:54 Odgovori

      Pozdravljeni, verjetno bi v takem primeru preverjali tudi prejete račune, ne le izdanih (oz. dokumentacijo). Za več informacij bi vam priporočali svetovanje pri našem davčnem svetovalcu; pišite nam na data@data.si, da vam pripravimo ponudbo. Lep pozdrav, Manca Borko Grimšič, Data d. o. o.

Dodajte svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja